Bezienswaardigheden Cambodja Angkor Wat-monnik

10 highlights van Cambodja die je niet mag missen!

Top 10 bekende en minder bekende Cambodja bezienswaardigheden

Cambodja is bijzonder mooi en indrukwekkend. Het land heeft alle ingrediënten voor een complete rondreis; van kilometers grote tempelcomplexen tot bruisende steden en van groene jungle tot spierwitte zandstranden. Na mijn drie reizen ben ik nog steeds niet uitgekeken en telkens weer diep onder de indruk. Ik vind het prachtig te zien hoe na de heftige periode onder leiding van Pol Pot het land zich langzaamaan ontwikkeld en hoe behulpzaam en dankbaar de mensen zijn. De toewijding naar het boeddhisme vind ik prachtig en tekenend voor het land.

Ben jij ook een reis naar Cambodja aan het plannen? Na mijn reizen heb ik een lijst gemaakt van de, voor mij, top 10 bekende en minder bekende Cambodja bezienswaardigheden.

1. Angkor wat tempels

Wat een verrassing, de Angkor Wat tempels. Deze behoort natuurlijk niet bij de minder bekende Cambodja highlights, maar zeker bij de meest indrukwekkende. Het tempelcomplex Angkor Wat vlakbij Siem Reap is waanzinnig groot. Sterker nog, dit is het grootste tempelcomplex van de wereld. Of je nu kiest voor een dagpas, twee dagen of een week: Angkor Wat is en blijft indrukwekkend. Verken de tempels met onze gids om de interessante verhalen over de religie en geschiedenis te ontdekken.

Bezienswaardigheden Cambodja Killing Fields

2. De Killing Fields

Een bezoek aan de hoofdstad mag tijdens je Cambodja rondreis niet ontbreken. Niet omdat dit nou de gezelligste stad is, maar hier leer je het Cambodja van vandaag te begrijpen. In Phnom Penh vind je Choeung Ek, oftewel de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis. Onder het rode Khmer-regime van Pol Pot is nog geen veertig jaar gelden in Cambodja meer dan een vijfde van de bevolking omgekomen door executie, hongersnood of ziekte. Stedelingen, geleerden, leraren en studenten werden vermoord omdat zij niet in het agrarische systeem wat Pol Pot voor ogen had pasten. Bij de Killing Fields werden deze onschuldige mensen omgebracht en hier in massagraven begraven.

3. Het Tonlé Sap-meer

Tussen Siem Reap en Phnom Penh ligt het Tonlé Sap-meer. Op en rond het meer leven vissers en landbouwers in traditionele paalwoningen. Deze woningen samen vormen de welbekende drijvende dorpjes. Op het meer zie je de vissers de hele dag door aan het werk. Vanuit Siem Reap zijn veel tours te boeken naar deze dorpjes, maar wij doen het liever op de minder toeristische manier. Logeer bijvoorbeeld bij een familie in een vissersdorp en ga ’s ochtends mee met de vangst. Een andere manier om dit meer te ontdekken is per bezienswaardigheden Cambodja Koh Rong Samloemboot van Siem Reap naar Battambang. Deze tocht is echt een van mijn persoonlijke highlights Cambodja.

4. Koh Rong Samloem

Wie dacht dat Thailand mooie stranden heeft is vast nog niet in Cambodja geweest. Op het eiland Koh Rong Samloem stap je vanuit je bungalow zo in het spierwitte zand. Voor de strandliefhebber en de zonaanbidder behoort Koh Rong Samloem daarom zeker tot de hoogtepunten Cambodja. Kom hier volledig tot rust, want op het eiland zijn geen wegen en dus geen getoeter van brommers. Neem een verfrissende duik in het heldere zeewater. Koh Rong Samloem is ook dé plek om in Cambodja te duiken. Onze tip: neem ’s avonds een duik en zie het plankton in het water oplichting.

bezienswaardigheden Cambodja Battambang bat caves

5. Battambang

Eerder zei ik al dat de boottocht van Siem Reap naar Battambang tot mijn Cambodja highlights behoort. Ook de stad zelf, of beter gezegd de omgeving, behoort tot mijn top 10 bezienswaardigheden Cambodja. In de bouwstijl in de stad vind je veel terug uit de Frans koloniale tijd wat het sfeervol maakt. Tijdens mijn verblijf in Battambang maakte het platteland in de omgeving dit echter tot een hoogtepunt van mijn Cambodja rondreis. Hier zie je echt het traditionele plattelandsleven van Cambodja. In Battambang vind je ook de bat-caves, oftewel de vleermuisgrotten. Sluit je dag af met zonsondergang met een drankje terwijl je uitzicht hebt op honderden, misschien wel duizenden vleermuizen die tegelijk de grotten verlaten.

6. Kampot

Kom tot rust in Kampot! Maar echt, dit slaperige stadje gelegen aan de Kampot rivier vond ik een en al relaxed. Het dorpje zelf ontwikkeld zich steeds meer met de opening van kleine cafeetjes en yoga scholen. De omgeving is perfect voor een dagtrip naar de pepervelden of een kanotocht door de natuur. De chill-vibe van Kampot vind je nergens anders en is een hoe dan ook een mooie afwisseling in je reis.

Bezienswaardigheden Cambodja Cardamom gebergte-jungle

7. Cardamom gebergte

Inmiddels al overtuigd om naar Cambodja te gaan? Vast wel, en hier worden ook de avonturiers onder ons vast overtuigd om naar Cambodja te reizen. In het zuiden van Cambodja vind je de ongerepte Cardamom jungle. Hier ging ik op avontuur in de jungle, plonsde in de watervallen en genoot van de rust in de tentenloge midden in het groen. Deze jungle ervaring zal mij altijd bijblijven en behoort ook weer tot mijn Cambodja highlights.

8. De stad Siem Reap

Grote kans dat je  Siem Reap alleen kent van de Angkor Wat tempels, maar wist je ook dat hier nog veel meer te ondernemen is? Plan dan ook zeker een dag in om op pad te gaan in de stad en hier de bezienswaardigheden te ontdekken. Neem een massage bij een van de massagesalons, ga een avond op stap in de pubstreet, sla souvenirs in op de avondmarkt of maak een fietstocht over het platteland in de directe omgeving.

9. De hoofdstad Phnom Penh

Bereid je voor op chaos in deze hoofdstad van Cambodja. Ook hier kan een extra dag prettig zijn om even te wennen. Misschien denk je nu, waarom behoort Phnom Penh tot mijn Cambodja hoogtepunten? Oke, ik geef toe dat ik even tijd nodig had om van deze stad te gaan houden. Maar inmiddels geniet ik van de opdringerige tuktuks en kan er om lachen wanneer ze van meters afstand fluiten en roepen om een rit aan te bieden. Laat je niet afschrikken door de tuktuks of het drukke verkeer. Phnom Penh heeft veel te bieden, het prachtige royal palace, het national museum of een van de velen markten. De perfecte plek om souvenirs in te slaan als je het mij vraagt. Ik deed in Phnom penh een gave Vespa foodtour in de avond en vond dit een echte aanrader!

bezienswaardigheden Cambodja Tonlé Sap meer

10. Een nacht in een homestay

Cambodja is ongerept en authentiek. De perfecte manier om het traditionele Cambodja te ervaren is met een nachtje logeren bij een familie thuis. Niet alleen voor de ervaring, maar je steunt hiermee ook een lokale familie. Na de heftige periode onder het regime van Pol Pot is er in Cambodja nog heel wat op te bouwen en kampen veel mensen met armoede. Op deze manier gaat het geld naar de juiste plek en heb je zelf een bijzondere ervaring. Boek bijvoorbeeld onze bouwsteen en help gelijk een handje op het platteland. Je lokale gids uit het dorp neemt je mee naar de Sambor Prei Kuk tempels. Of boek onze bouwsteen ‘Catch of the day’ voor een unieke ervaring op het Tonlé Sap meer.

 

 

Ben je enthousiast geraakt en wil je zelf deze Cambodja hoogtepunten ontdekken? Wij hebben een individuele rondreis samengesteld waarbij je al deze hoogtepunten bezoekt. Klik hier om de rondreis te bekijken.

Zelf deze bezienswaardigheden Cambodja ervaren? Kijk op onze rondreizenpagina of bouwsteenpagina. Of neem contact op om samen je Cambodja reis te plannen.

Bekijk ook eens...