cambodja eiland bootje kohrong
sunrise angkor

Zonsopkomst bij Angkor

Lekker weer?

Het klimaat in Cambodja

Het is er warm; tussen de verschillende gebieden binnen het land zijn er vrij grote verschillen in temperatuur en neerslag, maar de gemiddelde temperatuur in Cambodja ligt op 27 graden.
De beste tijd om te reizen is van half oktober t/m maart, het drogere seizoen, wanneer de temperaturen niet te hoog zijn. In april kunnen temperaturen van ruim 40 graden gehaald worden. Het regenseizoen van half juni tot half oktober is nat, maar het is minder stoffig, er zijn meer vruchten, het landschap is diepgroen en er is volop water in de watervallen en rivieren. In deze tijd blijft de temperatuur overdag ook rond de 24ºC, ’s avonds kan het koeler zijn.

 

Ons advies

Laat het klimaat van Cambodja gewoon over je heenkomen, neem een poncho en badkleding mee, dan is Cambodja het hele jaar een goede vakantiebestemming. Net als bij ons: het weer blijft onvoorspelbaar..

Het Klimaat

Region Jan Feb Mar Apr May Jun
Cambodja
25
28
32
38
35
28
Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Cambodja
25
25
25
26
26
26

Betekenis van de symbolen

zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

monniken regenRegentijden

De zuidwestelijke moesson, van mei tot oktober, brengt bijna dagelijks hevige regenbuien, meestal in de namiddag of avond. Laat je vooral niet afschrikken door deze heftige regenbuien. De straten lijken soms wel riviertjes, maar het is ook zo weer weg. Meestal regent het niet, zoals bij ons, achter elkaar door. De buien zijn vaak van korte duur en het levert vaak prachtige taferelen op van dreigende luchten met felle lichtflitsen. Bovendien zijn de natuur en de rijstvelden in deze periode op zijn groenst. De meeste regen valt in de maand september, maar dit kan per regio verschillen.

De noordwestelijke moesson, van november tot maart, geeft iets lagere temperaturen en weinig neerslag. De droogste maanden zijn januari en februari, soms is er zelfs geen regenval. Je zult merken dat er ook in de droge periode niet altijd een strakblauwe lucht is. De koelste maanden zijn tussen november en januari, maar ook dan zal de temperatuur niet vaak onder de 20 graden zakken. In april en mei is het droog, maar kunnen temperaturen van 40 graden makkelijk worden gehaald.

 

strand vruchtStrandweer

Alhoewel Cambodja niet direct bekend staat om zijn stranden, kun je er heerlijk verblijven in één van de strandbaaien van Sihanoukville of aan het verlaten strand van Kep. Voor deze verblijven is het uiteraard belangrijk dat je te maken hebt met goed weer. Hiervoor geldt dat je er het beste kunt verblijven in de droge periode van half oktober t/m half juni. In april en mei is het juist fijn om lekker aan het strand te verblijven, omdat in deze maanden de temperaturen flink op kunnen lopen richting de 40 graden. Een flinke bui kan je hier verwachten in de maanden juli, augustus en september. Toch zal ook in die periode regelmatig de zon te zien zijn en zijn de buien vaak van korte duur.

 

Klik hier om je Cambodja reis met bouwstenen samen te stellen
of
klik hier voor de Cambodja rondreizen pagina

Verstuur je reisplan