water weer spiegeling angkhor

Visum, geld en gezondheid

Paspoort en visum voor je Cambodja vakantie

Vietnam Cambodja reis

Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort, dienen voor hun vakantie Cambodja te beschikken over een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is bij vertrek uit Cambodja en daarnaast een visum in het paspoort.

Het visum voor Cambodja is ter plaatse verkrijgbaar op de vliegvelden van Siem Reap en Phnom Penh, als je Cambodja per vlucht binnen reist. Tijdens de bouwsteen Varen naar Cambodja (vanuit Vietnam) kun je het visum aan de grensovergang regelen. Hetzelfde geldt voor een reis van Thailand naar Cambodja over land, of andersom. Voor 30 USD en een pasfoto koop je een visum dat geldig is voor een periode van 30 dagen. Soms kan het visumbedrag wat verschillen als je overland Cambodja binnenkomt. Cambodjan border officials nemen het ‘nogal ruim’ met de betalingen van de visa.

Bij de grensovergang van Laos en Cambodja is het niet altijd mogelijk om een visum te regelen. Daarom raden wij aan om het visum voor vertrek al in bezit te hebben voor Laos/Cambodja. Bijvoorbeeld tijdens de bouwsteen Via dolfijnrivier naar Laos. Wij kunnen het visum voor Cambodja helaas niet voor je regelen. Je kan hierover contact opnemen met de ambassade van Cambodja in Brussel, België (telefoonnummer 0032 2 7720372). Daarnaast kan je online een visum regelen, bijvoorbeeld via www.visum.nl/cambodja.

 

geld tijdens vakantie cambodja

500 Cambodjaanse Riel

Geldzaken

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel. Er gaan ongeveer 6.000 Riel in een Euro, maar dit is aan fluctuatie onderhevig. Kijk even op oanda voor de laatste koersinformatie. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars.

Pinnen is inmiddels goed te doen tijdens je Cambodja vakantie. In Phnom Penh en Siem Reap staan pinautomaten, voornamelijk op de luchthavens en bij banken in het centrum. Let er wel op of je bankpas beschikt over een Cirrus, Maestro of Visa logo. Buiten deze twee steden is het lastiger aan geld te komen. Wij vonden het zelf handig om vooraf Dollars te pinnen en deze mee op vakantie te nemen. Dollars worden namelijk overal goed geaccepteerd en is tevens wat makkelijker rekenen. Eventueel kan je ter plaatse je dollars makkelijk inwisselen voor de Riel.

Credit Cards worden alleen geaccepteerd in de grote hotels, enkele restaurants en de duurdere souvenirshops. Je betaalt minstens 2% commissie voor het gebruik van de kaart. Alleen grote banken accepteren travellercheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD).

grensovergang cambodjaPersoonlijke uitgaven tijdens je Cambodja vakantie, zijn sterk afhankelijk van het bestedingspatroon. Reken op ongeveer € 200,- per week voor eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief) en kleine souvenirs. Uiteraard is dit bedrag een schatting.

Het is niet gebruikelijk om tijdens je vakantie Cambodja een fooi te geven. Aangezien het salarisniveau zeer laag ligt, zal het wel gewaardeerd worden. In de toeristenbranche wordt dit ook steeds gebruikelijker. Het salaris van de lokale gidsen en chauffeurs is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien. Vijf a tien procent van de rekening is gebruikelijk. Dit bedrag is natuurlijk ook afhankelijk van hoe tevreden je bent en hoe goed zij hun best hebben gedaan.

Geld, paspoorten en waardepapieren kun je tijdens je vakantie in Cambodja het beste in de kluis van je hotel achterlaten. Bijna alle hotels die Riksja Cambodja boekt hebben een kluis. Laat nooit waardepapieren op de kamer achter. Er is altijd schoonmaakpersoneel met een sleutel van de kamer. Wij vermijden ook liever om ’s avonds met ons hele ‘hebben en houwen’ over straat te lopen.

 

fruitmarkt cambodjaGezondheid

Riksja Cambodja heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. Wij raden aan altijd ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van gezondheidszaken om de laatste stand van zaken te vernemen.

Onderstaande wordt algemeen aangeraden aan reizigers die gezond zijn, niet zwanger en die niet langer dan 1 maand in Cambodja verblijven. Zorg ervoor zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Cambodja is een tropisch land en daarom loop je meer risico om ziek te worden dan thuis. Dit komt omdat er meer bacteriën aanwezig zijn in een tropisch klimaat. Een tropisch klimaat vormt met zijn vochtige warmte een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hoewel het risico op ziekten niet moet worden overdreven en zeker niet je vakantie plezier in de weg zou moeten staan, is het aan te raden om je goed voor te bereiden en ook ter plekke bewust om te gaan met gezondheidsrisico’s.

Klik hier voor meer informatie over gezondheid tijdens je Cambodja vakantie.

 

Handige links

Klik hier om je Cambodja vakantie met bouwstenen samen te stellen
of
klik hier voor de Cambodja rondreizen pagina

Verstuur je reisplan