rondreis cambodja individueel - strand

Langs wereldwonderen en Cambodja stranden

Cambodja individueel

Langs wereldwonderen en Cambodja stranden
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Siem Reap - Angkor Wat – Kompong Khleang – Battambang - Phnom Penh – Chi Pat – Sihanoukville – Koh Rong
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Reissom: € 1244,- p.p. bij 2 personen
Aanvang: dagelijks

Veel reizigers brengen een bezoek aan de steden Siem Reap en Phnom Penh in Cambodja, maar het land heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Tijdens deze rondreis van ruim 2 weken wissel je indrukwekkende steden af met authentieke dorpen, groene natuur en rustige stranden.

Je start je reis met een bezoek aan het tempelcomplex Angkor en overnacht vervolgens bij een lokale familie bij het Tonle Sap meer. Nadat je in Phnom Penh meer te weten bent gekomen over de geschiedenis van het land, duik je de groene natuur in van het nog ongerepte Cardamomgebergte. Je sluit de reis af op de tropisch witte strandjes van het eiland Koh Rong.

Overnachten: 9 nachten in een hotel, 1 nacht bij een gastgezin, 5 nachten in een bungalow
Excursie: dagexcursie in Phnom Penh met gids en een dagexcursie Angkor Wat met gids, boottocht op het Tonle Sap meer, wandelingen naar de rivieren en het Cardamom gebergte met een gids.
Transport: luchthaven Siem Reap - hotel, Siem Reap - Kompong Khleang – Siem Reap, lokale bus Siem Reap - Battambang, lokale bus Battambang - Phnom Penh, lokale bus Phnom Penh - Cardamom gebergte, per boot of bus Cardamom gebergte - Sihanoukville, boot Sihanoukville - Koh Rong
Maaltijden: 17x ontbijt, 3x lunch en 3x diner
  • internationale vlucht (heen 1 nacht, terug 1 nacht)

  • maaltijden naast het genoemde ontbijt, lunch en diner

  • entreegelden

  • fooien

  • reserveringskosten € 25,- p.p., maximaal € 75,- per boeking

  • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

cambodja wereldwonderenDag 1 en 2 – Vertrek Amsterdam, aankomst in Siem Reap

De meeste reizigers vertrekken voor hun Cambodja vakantie in de namiddag van Amsterdam of Düsseldorf richting Azië. Je vliegt dan ‘s nachts en komt de volgende dag aan in Siem Reap. In de aankomsthal van de luchthaven ontmoet je de chauffeur die je rechtstreeks naar je hotel brengt. Je verblijft in een sfeervol hotel met zwembad.

Op de eerste dag in Siem Reap vonden wij het fijn om het wat rustig aan te doen. Probeer eens een Khmer maaltijd in het hotel of ga de stad in. Het centrum van de stad is niet groot en komt charmant over met z’n smalle straten en kleine café’s. Met hoogtepunt Angkor Wat in de buurt zul je niet de enige toerist zijn, maar zo’n mengeling van locals en toeristen heeft juist wel wat. ‘s Avonds kun je lekker eten op de night market waar je een mix van restaurants vindt. Hier is voor elk wat wils te vinden.

Cambodja individueel angkor watDag 3 – Bezoek Angkor Wat met privé-gids

Na het ontbijt bekijk je Angkor met onze gids. Hij brengt je naar het beroemde Angkor Wat, maar laat je ook de minder bekende tempels zien. Als je het hele complex zou willen zien, dan ben je dagen zoet. Je kunt eindeloos dwalen tussen de beelden, tempels en historische reliëfs. Blijf wel op de gebaande paden, want er liggen veel mijnen in het gebied van de vroegere Khmer-oorlog. De tempels werden in verschillende periodes gebouwd, iedere overheerser bouwde zijn eigen tempel. Hierdoor hebben ze allemaal een ander karakter. Bij de bekendste tempel Angkor Wat zie je een hindoeïstische invloed, terwijl bij de tempel Angkor Thom een boeddhistische invloed overheerst. Na een dag vol cultuur en nieuwe ervaringen slaap je weer in het hotel in Siem Reap.

cambodja tonle sapDag 4 – Siem Reap – Tonle Sap meer

Vanmiddag word je opgehaald bij je hotel in Siem Reap en naar het vissersdorpje Kompong Khleang gebracht, welke zo’n 45 km buiten Siem Reap ligt. Om je gastgezin voor de komende dagen te bereiken, vaar je een stukje over de Khleang rivier, langs de authentieke paalwoningen aan het water.

Bij aankomst in het dorp maak je kennis met je gastgezin. Je zult een van de weinige reizigers zijn in dit dorp, waardoor je zelf net zo’n bezienswaardigheid bent als andersom. Duik samen met de vrouw van je gastgezin de de keuken in, om een typisch Cambodjaanse maaltijd te bereiden. De paalwoningen in het vissersdorp zijn primitief dus verwacht geen warme douche. Ga vanavond niet te laat naar bed, de wekker gaat morgenochtend erg vroeg.

cambodja familie tonle sapDag 5 – Terug naar Siem Reap

Al vroeg in de ochtend, rond 04.30 uur, is het tijd om het meer op te gaan. Om veiligheidsredenen heeft de Cambodjaanse regering bepaald dat het voor reizigers verboden is om op dezelfde boot te varen als de vissers. Daarom word je bij je homestay opgehaald door een privé-boot en volg je de boten van de lokale vissers.

Deze tocht is een ideaal moment om prachtige foto’s te maken van de zonsopkomst en de hardwerkende vissers. Na de visvangst ga je verder naar de lokale vismarkt, waar de vangst van vandaag direct wordt verkocht. Bij terugkomst bij je gastgezin word je opgewacht voor een laat ontbijt. Daarna reis je weer terug naar Siem Reap. Na deze bouwsteen verblijf je nog een nachtje in Siem Reap, voordat je verder reist naar Battambang.

cambodja battambang monnikenDag 6 – Siem Reap – Battambang

In de ochtend word je opgehaald bij je hotel en naar de bus gebracht. De airco bus is comfortabel, evenals de weg waar je overheen rijdt. In tegenstelling tot de rest van Cambodja is deze namelijk geasfalteerd. Onderweg kom je langs kleine dorpjes, zwaaiende kinderen en huizen op palen omringd door wilderige bomen.

Aan het einde van de middag kom je aan in Battambang. Je kunt het beste snel je bagage in het hotel leggen, het is namelijk leuk om nog wat van de stad te zien. Maak een tochtje in de traditionele bamboe trein en laat het plattelandsleven op je inwerken. Je zult je er misschien iets anders bij voorstellen, maar deze trein is niets meer dan een vlot, onderstel en kleine motor. Aan de rails gaan staan en opstappen, zo simpel is het. Battambang zelf is een provinciestad met een levendige markt waar mensen van heinde en verre naar toe komen om de ingrediënten voor het eten in te slaan. Je overnacht in een hotel tegenover deze lokale markt, comfortabel maar vrij eenvoudig.

bamboetrein battambangDag 7 – Battambang – Phnom Penh

Je vertrekt al vroeg vanuit Battambang om je reis naar de hoofdstad van Cambodja te vervolgen. Per lokale bus reis je in zo’n 7 uur naar Phnom Penh.

Bij aankomst in Phnom Penh ga je op eigen gelegenheid naar het hotel waar je verblijft. Wil je op een echte Aziatische manier vervoerd worden, dan kun je voor ongeveer 1 tot 3 dollar een Riksja of tuk tuk huren die je naar het hotel brengt. Je verblijft in een eenvoudige maar sfeervolle accommodatie op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, zoals het Nationaal Museum.

cambodja palace phnom penhDag 8 – Phnom Penh, dagexcursie met privé-gids

Vandaag ga je met een gids de belangrijkste bezienswaardigheden van Phnom Penh ontdekken en leer je meer over de geschiedenis van Cambodja. Meestal begin je de dag met een bezoek aan het Nationaal Paleis en de Zilveren Pagode. Je ziet fleurige binnenpleinen, elegant gebeeldhouwde gevels en lange galerijen. In de Zilveren Pagode (ofwel de tempel van de Boeddha van Emerald) vind je de beroemde zilveren vloer. Deze is opgebouwd uit 5000 zilveren tegels van een kilo per stuk.

Vervolgens neemt de gids je mee naar het Tuol Sleng Museum en de Killing Fields. Het Tuol Sleng museum was tijdens het regime van Pol Pot een oude basisschool die gebruikt werd als martelgevangenis voor politieke vijanden. Voor velen was dit de laatste verblijfplaats voor ze werden afgevoerd naar de massagraven van de Killing Fields, net buiten Phnom Penh gelegen. Een bezoek aan het museum en de Killing Fiels zijn erg indrukwekkend en je wordt hier direct geconfronteerd met de gebeurtenissen uit het verleden.

cambodja varen cardamomDag 9 – Phnom Penh – Cardamom gebergte

Na het ontbijt word je opgehaald bij je hotel in Phnom Penh en reis je met een lokale bus naar het Cardamom gebergte. Na een busrit van ongeveer vier uur kom je aan bij het dorpje Andong Teuk, vanaf waar je je reis vervolgt per boot. Tijdens de boottocht kun je even heerlijk ontspannen en genieten van de groene natuur om je heen. Rond het middaguur kom je aan in Chi Phat en word je door de dorpsbewoners hartelijk ontvangen met een zelfbereide lunch.

‘s Middags neemt de gids je mee voor een korte trekking naar de rivier. Vergeet van tevoren je zwemkleding niet mee te nemen, na deze wandeling ben je vast toe aan een verfrissende duik in het koele water.
Vervolgens maak je een stop bij het Cardamom Reforestation Project. Als je wilt, kun je hier een kleine donatie geven en je eigen boom planten. Zo steun je het project om het bos weer opnieuw te laten groeien. Aan het einde van de middag reis je – typerend voor deze omgeving – per motortaxi weer terug naar Chi Phat, waar het diner al op je staat te wachten.

cambodja zonsopkomst cardamomDag 10 – Zonsopkomst in Cardamom gebergte

Vandaag sta je vroeg op en begin je je dag met een rustige tocht langs de rivier. Je zult ontbijten op de boot, terwijl je geniet van de zonsopgang boven het spiegelende water. Rustig dobberend op de rivier in je roeiboot, heb je tijd om de wilde dieren te spotten op de oevers. Met enig geluk zie je apen en neushoornvogels voorbij komen. Neem wel je verrekijker mee, de meeste aapjes verschuilen zich hoog in de bomen. De gids neemt je vervolgens in een rustig tempo mee naar een open plek tussen alle hoge bomen. Middenin de flora en fauna van het Cardomom gebergte geniet je hier van een smaakvolle lunch.

Aan het begin van de middag reis je langs lokale dorpjes terug naar Chi Pat. In de vroege namiddag kom je terug bij je bungalow, waardoor je de rest van de dag nog vrij bent om zelf te omgeving te verkennen. Neem een verfrissende duik bij een nabijgelegen waterval of speel samen met de kinderen van het dorp.

cambodja cardamomDag 11 en 12 – Cardamom gebergte – Sihanoukville, eigen invulling

Vandaag neem je na het ontbijt afscheid van de dorpsbewoners en wordt het tijd voor wat ontspanning op de stranden van Cambodja. Per boot en bus reis je in ongeveer 5 uur naar Sihanoukville. Sihanoukville staat met vier langgerekte stranden en helder blauwe zee nog redelijk in de kinderschoenen. De plaats is meer ontwikkeld dan stranden als Kep en Kampot in Cambodja, maar nog steeds ongerept en rustig. Je verblijft twee nachten aan Serendipity Beach in een sfeervol hotel met zwembad op (echt) één minuutje loopafstand van het strand. Tegen zonsondergang komen Cambodjaanse verkoopsters hier gamba’s, kreeft en inktvis aanbieden, die ze vers grillen op de barbecue. Ook vanuit Sihanoukville zijn er eilandjes- en snorkeltochten te maken.

cambodja aankomst koh rongDag 13 – Sihanoukville – Koh Rong

Vandaag word je opgehaald bij je hotel in Sihanoukville en afgezet bij de pier. Hier stap je halverwege de ochtend op de boot naar het ongerepte eiland Koh Rong Samloem voor een relaxte afsluiting van je Cambodja vakantie. Tijdens deze tocht van ongeveer 2 uur maak je een stop op het kleine eiland Koh Tas. Hier heb je even de tijd om het Robinson Crusoe gevoel te ervaren. Ontdek al snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld of geniet van het strand en het warme water.

Na de lunch vaar je verder naar Koh Rong Samloem, waar je rond 13.00 uur ‘s middags aankomt. Zelfs vanuit de boot waren wij al onder de indruk van het uitzicht op de baai. Spierwitte zandstranden, kristalhelder water en groene palmbomen verwelkomen je hartelijk op het eiland. Dit is precies zoals wij ons een aantal ontspannen dagen hadden voorgesteld!

cambodja strandbungalow koh rongDag 14 en 15 – Verblijf Koh Rong Samloem

De komende dagen staan in het teken van ontspanning. Daarom hebben we bewust niets voor je ingepland en bepaal je zelf wat je wilt gaan ondernemen. Ga je liever snorkelen, duiken of ben je meer in voor een beachvolleybalwedstrijd?

Koh Rong Samloem is nog vrij ongerept en biedt vijf stranden, een baai en veel natuur. Wij hebben in de namiddag het eiland verkend en een korte wandeling gemaakt. Langs watervallen en nieuwsgierige aapjes waren we binnen 30 minuten al aan de andere kant van het eiland. Aan de noordkant van het eiland vind je het kleine vissersdorpje Kan Pei. Hier kun je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van de vissers op het eiland.

cambodja eiland koh rongDag 16 – Koh Rong – Phnom Penh

Vandaag neem je alweer afscheid van Koh Rong Samloem. Halverwege de middag neem je de boot terug naar Sihanoukville. In Sihanoukville staat vervolgens de transfer al op je te wachten om je verder te brengen naar je hotel in Phnom Penh.

In Phnom Penh verblijf je nog een laatste nachtje in hetzelfde hotel als waar je de eerste nachten hebt geslapen. Deze avond heb je nog wat tijd om souvenirs in te kopen of om te genieten van een laatste ontspannende massage.

cambodja vlucht over phangabaaiDag 17 – Phnom Penh – Amsterdam

Vandaag is alweer de laatste dag van je Cambodja vakantie aangebroken. Mocht je meer tijd te besteden hebben, dan kan je deze Cambodja rondreis natuurlijk uitbreiden. Als je bij onze bouwstenen kijkt, dan zie je waar je uit kan kiezen. Wij kunnen dit vervolgens in je Cambodja vakantie opnemen.

Als dit echt je laatste dag is, kijk nog een keer je ogen uit naar de gezinnen op de brommertjes, de mannen op de fietstaxi’s en de mix tussen oude en nieuwe gebouwen in de stad. Op eigen gelegenheid reis je naar het vliegveld. Als je op het vliegtuig stapt ben je een bijzondere reiservaring rijker en heb je waarschijnlijk veel meer spulletjes bij je dan waar je mee aan kwam…

Verstuur je reisplan